Domates sera sıcaklığı

Sera içinde gece ve gündüz sıcaklık farkı 5–8 derece olmalıdır. Sıcaklık soğuk günlerde 12 dereceden düşük, güneşli ve sıcak günlerde ise 35 dereceden daha yüksek olmamalıdır.

1 dönüm sera dan ne kadar domates alınır?

Üretici, 1 dekar seradan 15 ila 20 ton olmak üzere ortalama 18 ton domates alıyor. Komisyon ve vergi sonrası üreticinin geliri kilo başına 2 lira 66 kuruş olarak hesaplanıyor.

Sera ne zaman havalandırılır?

Sera içi sıcaklığının dengelenmesi, yani fazla güneşlenmeyle ortaya çıkan yüksek ısının sera dışına atılması için havalandırma yapılır. Böylece yüksek sıcaklığın neden olacağı bitkisel üretimdeki yavaşlama ortadan kalkmış ve sera içi sıcaklığı dış hava sıcaklığından 1 -2°C fazla olabilir.

Sera havalandırması nasıl yapılır?

Pencereler ve havalandırma açıklıkları, açıldığında serada iyi bir havalandırma sağlarken, kapatıldığında bir açıklık kalmamalıdır. Kapalı pencere aralıklarından sera içindeki sıcak hava dışarı çıkmamalıdır. Böylece soğuk havalarda sera içinde fazla yakıt kullanılarak yakıt masraflarının artması önlenir.

Yazın sera olur mu?

Bitkisel üretim için serada kışın olduğu gibi, yazında uygun çevre koşullarının sağlanması gerekir. … Bu nedenle, serada yazın yetiştiricilik yapılabilmesi seranın havalandırılması, soğutulması ve gölgelendirilmesi ile sağlanabilir.

1 dönümden ne kadar domates çıkar?

Geleneksel tarım yöntemiyle 1 dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretiliyor. Topraksız tarım serasında ise 1 dönümden bir yılda 40 tonun üzerinde hasat yapılabiliyor.

1 dönüm tarladan kaç ton domates alınır?

Ayrıca toprak olmadığı için araziyi nadasa bırakma derdi de yok. Geleneksel tarım yöntemiyle bir dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretilirken, topraksız tarım serasında aynı büyüklükteki alanda yılda 40 tonun üzerinde ürün elde ediliyor.

Sera nasil Sogutulur?

Seraların sogutulmasında genel olarak üç metod kullanıl- maktadır. Bunlar, gölgeleme, doğal ya da mekanik havalandırma ve evaporatif sogutmadır. Gölgeleme, seraya ulaşan işinimin azaltılmasıyla, sera içindeki sıcaklığın ve dolayısıyla bitki yaprak sicakliğinin düşürülmesidir.