El yıkama takıntısından kurtulma yolları

Takıntılar ilaç tedavisiyle ve bilişsel davranışçı terapilerle iyileştirilebilir. İlaç tedavisi büyük oranda belirtilerin gerilemesini sağlar. Ancak, kalıcı bir etki için mutlaka davranışçı alıştırmalar da yapılmalıdır. En doğru yöntem ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanımıdır.

El yıkama hastalığı nasıl tedavi edilir?

Obsesif Kompulsif Bozukluğun bir çeşidi olan temizlik hastalığının tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi hızlı sonuç alan ve yüksek başarı gösteren bir yöntemdir. Bilişsel Davranışçı Terapi, kişiye rahatsızlık veren düşüncelere odaklanır.

Takıntı hastalığı ilaçsız geçer mi?

Bu terapilerden en etkilisi Bilişsel Davranışcı terapilerdir. Burada temel amaç kaygı yaratan olumsuz düşünçe davranışları en aza indirmektir. Yaklaşık son 10 yıldırda ülkemizde OKB tedavisi için etkili bir yöntem olan TMS Tedavisi de kullanılmaktadır. TMS Tedavisi de ilaçsız ve yan etkisiz etkili bir yöntemdir.

Sürekli el yıkama hastalığı nedir?

Dürtüsel bir şekilde el yıkama ya da gün içinde defalarca dezenfektan kullanma gibi davranışlar obsesif kompulsif bozukluğun en sık karşılaşılan obsesyon belirtilerindendir. Bu obsesyonun altında genellikle kişinin kendisine ya da başkalarına mikrop bulaşması korkusu yatar.

Takıntı hastalığından nasıl kurtulunur?

İşte size aynı düşünceyi zihninizden tekrar tekrar geçirmeye başladığınızda başvurabileceğiniz 10 yöntem:

  1. Dikkatinizi dağıtın. …
  2. Harekete geçme planı yapın. …
  3. 3. Harekete geçin. …
  4. Düşüncelerinizi sorgulayın. …
  5. Hayata dair hedeflerinizi yeniden düzenleyin. …
  6. Özgüveninizi artırın. …
  7. 7. Meditasyon yapmayı deneyin. …
  8. 8. An'a dönün.

OKB hastaları nasıl davranır?

Obsesif kompulsif bozukluk görülen hastalar istem dışı oluşan, zihinlerini meşgul eden ve kaygı veren düşünceler yüzünden sürekli korku hissederler. Bu kişiler kaygı verici düşüncelerden kurtulmak için kapı kilitlemek, el yıkamak gibi rutin davranışlarını tekrar tekrar kontrol eder.

Temizlik hastalığı geçer mi?

Temizlik hastalığı tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Temizlik hastalığına yakalanan kişi terapi süreçleriyle normal hayatına geri dönebilir.

Temizlik hastalığı kimlerde olur?

Takıntı hastalığı toplumumuzda her 100 kişiden 2-3'ünde görülür. Ancak bunların yarısı temizlik takıntısını daha yoğun bir şekilde yaşarlar. Kadınlarda erkeklere göre üç kat daha sık görülür. Genelde yirmili yaşlarda başlar.