Kan değerlerinin düşüklüğü neden olur

Vücutta yeterince demir olmadığında kırmızı kan hücreleri için de yeterince hemoglobin üretilemez ve bu durum demir eksikliği anemisi olarak adlandırılır. Adet kanamaları, hamilelik, mide ve bağırsak sistemindeki kan kaybı, vejetaryen beslenme şekli, demir eksikliği anemesinin en önemli nedenleridir.

Kan değerlerinin düşüklüğü nelere yol açar?

Dokulara az oksijen gitmesi sonucu organların yanı sıra kas ve beyinde zarar görebiliyor. Duygu durum bozuklukları, kramplar, unutkanlık ve ağrı gelişebiliyor. Ayrıca yemek borusu, mide ve bağırsak kanserlerinde genellikle ilk olarak kansızlık bulgusu ortaya çıkabilir.

Kan değerlerinin düştüğünü nasıl anlarız?

Halsizlik, yorgunluk, hafif bir eforla bile ortaya çıkan nefes darlığı ya da kalp çarpıntıları en sık görülen işaretler. Unutkanlık, uyku sorunları, saç dökülmeleri, tırnaklarda çatlamalar veya çukurlaşmalar, ağız köşelerinde yaralar, dilde aşırı kırmızılaşma ve düzleşme de önemli belirtiler.

Kan değeri kaça düşerse tehlikeli?

Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.

Kan değeri düşüklüğüne ne iyi gelir?

Kansızlığa iyi gelen besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kırmızı et.
  • Hindi, tavuk.
  • Somon, ton balığı
  • Soya fasulyesi, tofu.
  • Kuru bakliyatlar (fasulye, nohut, mercimek, barbunya v.b)
  • Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar.
  • Börülce, bezelye, fasulye ve yeşil biber.
  • Maydanoz, nane, ıspanak roka, brokoli, pazı gibi sebzeler.

Kan düşüklüğü hangi bölüm bakar?

Hematoloji, İç Hastalıkları (Dahiliye) braşında kan hastalıkları ile uğraşan bölümdür. Kemik iliği, dalak gibi kan yapıcı organlar ve lenf bezlerinde kaynaklanan hastalıklara bakar.

Demir depoları boşalırsa ne olur?

Demir seviyesinin düşük olması kırmızı kan hücrelerinin yeterince oksijenlenememesine ve dolayısıyla daha az üretilmesine yol açar. Bunun neticesinde doku ve organlarda bulunan oksijen miktarı azalır ve hâlsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu gibi pek çok şikayete yol açar.

Kanı en hızlı ne yükseltir?

Kan yapımını hızlandıran zengin demir içerikli 10 besin

  • Pekmez. Pekmez; demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ile kolay ve besleyici enerji kaynağı alternatifidir. …
  • Tahin. …
  • Kabak çekirdeği. …
  • Kuru meyveler. …
  • Kırmızı et. …
  • Yumurta. …
  • Kuru baklagiller. …
  • Karaciğer.