Kıdem tazminatı hakkı

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. … Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

Kıdem tazminatı almanın şartları nelerdir?

Kıdem tazminatı alma şartları genel olarak şunlardır:

  • 4857 Sayılı İş Kanununa göre işçi statüsünde çalışıyor olmak.
  • En azından bir yıldan beri aynı iş yerinde sürekli ve kesintisiz olarak çalışıyor olmak.
  • İş sözleşmesinin işveren tarafından haksız yere ya da işçi tarafından haklı nedenlere dayanarak feshedilmesi.

İşçi ne zaman tazminat hakkı kazanır?

En az 1 yıl çalışmış bir işçi kendi istek ve kusuru dışında işten ayrılırsa kıdem tazminatını hak ediyor. Burada 1475 sayılı yasanın 14. maddesinde bazı istisnalar da sayılıyor. Yani istifa edildiğinde de bazı durumlarda kıdem tazminatı alınabiliyor. Bu noktada emekli olanlar kendi isteği ile ayrılınca tazminat alıyor.

Kendi isteği ile işten ayrılan kıdem tazminatı alabilir mi?

Yürürlükte bulunan yasal düzenlemeler gereği, işten kendi isteğiyle ayrılan (istifa eden) işçinin kıdem tazminat talep hakkı bulunmamaktadır. Fakat işçi, “İş mevzuatında gösterilen haklı bir sebep” ileri sürerek işyerinden ayrılırsa, işi kendi bırakmış olsa dahi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

10 yıl çalışan istifa ederse tazminat alır mi?

Sigortalılık süresini ve prim gün sayısını doldurup da yaştan dolayı emekli olamayan, yaşı bekleyenler kıdem tazminatını alıp, işten ayrılabilirler. Buna göre 15 yıl çalışan ve 3 bin 600 prim gün sayısını dolduranlar kıdem tazminatını alabiliyor.

1 yıllık tazminat ne kadar tutar?

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA İşçiye çalıştığı her bir yıl için, giydirilmiş brüt ücretinin 30 günlük tutarı ödenir. Bir yıldan arta kalan süreler için aynı ücret üzerinden oranlama yapılarak tazminat tutarı hesaplanır. Giydirilmiş brüt ücret; işçiye verilen ikramiye, prim, yakacak yardımı gibi kalemleri kapsar.

7000 günü dolduran kıdem tazminatı alabilir mi?

Bunun yanı sıra, bir değişiklik daha getirilerek yıl şartı aranmaksızın emeklilik için 7000 gün prim koşulunun sağlanmış olması da düzenlenmiştir. Buna göre, ilk sigorta girişi 08.09.1999 ve sonrası olan bir işçi, yıl şartına tabi olmaksızın 7000 gün primi dolunca kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir.

1 yıllık tazminat ne kadar 2021?

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA Giydirilmiş brüt ücret; işçiye verilen ikramiye, prim, yakacak yardımı gibi kalemleri kapsar. 2019 yılı için kıdem tazminatı tavanı 6380 TL, 2020 yılı için 6.730,15 TL, 2021 yılında da 8 bin 651,62 TL olarak belirlenmişti.