Mondros ateşkes antlaşması tüm maddeleri

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7 ve 24 maddeleri nelerdir?

7. Madde: İtilaf devletleri güvenliklerini tehlikede gördükleri stratejik yerleri işgal edecekler. 24. Madde: Vilayet-i Sitte'de (Altı Doğu Anadolu İli – Van- Bitlis-Elazığ-Erzurum-Sivas-Diyarbakır) bir karışıklık çıkarsa, buralar işgal güçlerince mazeret göstermeksizin işgal edilebilecektir.

Mondros Ateşkes Antlaşması hükümleri nelerdir?

Mondros Ateşkes Antlaşması Maddeleri (Şartları) İstanbul ve Çanakkale Boğazları açılacak, Karadeniz işgal edilecektir. İtilaf Devletleri esirleri ile Ermeni esirler İstanbul'da şartsız şekilde İtilaflara iade edilecektir. Osmanlı ordusu hudutların korunması ve asayişin temini dışında terhis edilecek.

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın maddeleri kaç tanedir?

Mondros Ateşkes Antlaşması toplam 25 maddeden oluşmuştur. Mondros Ateşkes Antlaşması'nda yer alan maddeler şunlardır: 1) Çanakkale ve İstanbul boğazlarının açılması ile Karadeniz istihkâmlarının itilaf devletleri tarafınca işgali sağlanacaktır.

Mondros Ateşkes Antlaşması 7 maddesi nedir?

Mondros Ateşkes Antlaşması'nın 7.Maddesi gereğince, “İtilaf devletleri kendi güvenliklerini tehdit eden herhangi bir durum ortaya çıkarsa, stratejik noktaları işgal edebileceklerdi”, bu madde ülkenin herhangi bir bahane ile işgal edilebilmesini mümkün kılmış ve bu işgallere de hukuki bir dayanak sağlanmıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın en tehlikeli maddesi nedir?

osmanlı devletinin 1. dünya savaşı sonunda imzaladığı mondros antlaşmasının en tehlikeli maddesidir, kısaca şunu demektedir "itilaf devletleri güvenliklerini tehlikeye düşürecek bir durum gördüklerinde herhangi bir osmanlı toprağını işgal edebilirler".

7 ve 24 madde hangi antlaşma?

Mondros Ateşkes Antlaşmasının 7 ve 24 Maddelerinin Önemi Böylece bu antlaşmayı imzalayan Osmanlı Devleti, fiilen sona ermiş sayılmaktadır.

Mondros Ateşkes Antlaşması Osmanlıyı hangi yönden kısıtladı?

Osmanlı Devleti'nin Egemenliğini Kısıtlayan Hükümler: Vilâyât-ı Sitte'de (Altı il, Erzurum, Van, Harput, Diyarbakır, Bitlis, Sivas) bir karışıklık çıkarsa, İtilaf Devletleri buraları işgal edebilecek (24.Madde). Bütün haberleşme-ulaşım araç ve gereçleri İtilaf Devletleri'nin kontrolüne verilecek.